skočit na menu skočit na obsah skočit na vyhledávání

O festivalu

Druhý ročník festivalu Cinepur CHOICE se oproti loňskému roku rozrostl do více programových sekcí. Novinkou jsou dva exkluzivní kurátorské výběry světového videoartu a českého experimentálního filmu. Tomáš Pospiszyl v rámci sekce Multikino vybral díla, která smazávají hranice mezi filmem a videoartem. Videoart je na festivalech uváděn většinou v kinosálech, které nejsou jeho vlastním prostředím – Multikino proto v rámci Cinepur CHOICE najdete v galeriích třech festivalových měst. Český experimentální film nemá v tuzemsku vlastní festivalovou základnu, proto snad jeho fanoušci přivítají alespoň částečný průřez českým experimentem. Dramaturgický výběr Martina Blažíčka se věnuje audiovizuální performanci ovlivněné počítačovými algoritmy a podobou žánru road movie v experimentálních dílech.

Největší radost nám v letošním ročníku dělá složení prestižní sekce CHOICE 08. I přes kličkování mezi finančními požadavky zahraničních distributorů a nepřízní vyšší moci je tento program složen z originálních světových titulů, jimž vévodí progresivní filmový výraz.

Desítka snímků obsahuje i miniprofil současného argentinského talentu Pabla Fendrika, který je zastoupen minimalistickým debutem (Útočník) a excelentním portrétem pudově rozrušené lidské mysli (Vroucí krev). Hlavní retrospektivní sekce je věnována žijící a hlavně stále tvořící legendě světové kinematografie, francouzské režisérce Claire Denis. Její tělesná, na smysly zaměřená filmografie je českému divákovi téměř neznámá.

Skoro se zdá, že Cinepur CHOICE nabývá co do velikosti a struktury podobu tradičního festivalu. Zčásti to tak je, výchozí ideál ale zůstává stejný – prezentovat filmy a audiovizuální produkci, při jejichž výběru hrají roli jen estetické kvality jednotlivých děl. Bez ohledu na to, nakolik je to produkt přijatelný pro diváky, sponzory či jak je úspěšně obchodovatelný. Tímto bychom rádi vyjádřili upřímné poděkování Státnímu fondu ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie, který si význam podobného festivalu uvědomuje a podpořil autorský koncept přehlídky zásadní dotací. Dále pak děkujeme všem, kteří se na vzniku, produkci a organizaci tohoto neziskového projektu podílejí. Donkichotství není náš životní program, někdy je ale úlevné zjistit, že ne vše musí řídit marketing.

Otto Bohuš, Zdeněk Holý

Festival oficiálně zaštítili pan Václav Havel, 1. náměstek primátora města Brna MUDr. Daniel Rychnovský a primátor města Olomouce Martin Novotný.