skočit na menu skočit na obsah skočit na vyhledávání

Jezero (Un Lac)

Philippe Grandrieux

Francie 2008 | 90 min | 35 mm | barevný | 1:1,66 | Mandrake Films
francouzsky, české a anglické titulky

Příběh zakázané incestní lásky v mrazivé horské krajině obsahuje minimum dialogů, ale mnoho vizuálně silných scén. V jedné z hlavních rolí Natálie Řehořová.

Francouz Philippe Grandrieux uzavřel svůj třetí celovečerní film do blíže neurčené zasněžené krajiny u jezera obklopeného hlubokými lesy. Bezútěšně mrazivou přírodou jsou tam obklíčeni všichni hrdinové: především Alexi, trpící epileptickými záchvaty i příliš úzkým vztahem ke své sestře Hege. Film je zaměřen na fyzičnost těla, předmětů a krajiny, které ohmatává expresivními jízdami kamery. Silný dojem si diváci odnášejí ze sekvence nočního pátrání po ztraceném chlapci nebo z ohromující scény epileptického záchvatu uprostřed zasněžených plání. Grandrieuxův snímek není jednoznačně temný – připomíná spíše noční romantické nálady poutníka, procházejícího měsíční krajinou. Jezero ukazuje, jak lze také rozjímat bez nutnosti psychologizovat.

www.grandrieux.com

Philippe Grandrieux (*1954)

Poetika francouzského experimentátora a dokumentaristy Philippe Grandrieuxe je velice výrazná a radikální. Všechny jeho tři hrané celovečerní snímky včetně nejnovějšího Jezera (2008) důsledně uplatňují strohou formu: vibrace ruční kamery, optické nuance, potemnělost a neostrost, minimum dialogů. Příběhy snímků jsou osekány na minimum, jsou spíše archetypálními nárysy situací – jeho díla jsou zaměřena na fyzičnost těla, předmětů a krajiny. Zároveň v sobě nezapřou jistou romantickou uhranutost světem noci a temnoty; snahou zachytit pudový svět bez psychologie.

Datum Čas Město Délka Poznámka
Čt 4. 12. 2008 20.30 Brno (Kino Scala) 90 min.
Po 8. 12. 2008 17.30 Olomouc (Kino Metropol) 90 min.
 12. 12. 2008 19.00 Praha (Kino Světozor) 90 min.