skočit na menu skočit na obsah skočit na vyhledávání

Zpěv ptáků (El Cant dels ocells)

Albert Serra

Španělsko 2008 | 98 min | 35 mm | barevný, černobílý | 1:1,85 | Capricci Films
katalánská a hebrejská verze, české a anglické titulky

Originální filmová variace na biblické osudy tří králů vypráví o náboženské zkušenosti. Výtvarně fascinující snímek se celý odehrává v poušti.

V příběhu o třech mudrcích z východu, kteří se jdou poklonit právě narozenému Ježíši, se Albert Serra inspiroval biblickou událostí, ale pouze rámcově. Jeho minimalistický „pouštní“ film je překvapivě nemoderní; zejména v tom, jak postavy přirozeně projevují svoji spiritualitu. Setkávají se s anděly, hovoří s Bohem, před Ježíšem učiní hluboké poklony. Černobílý, obrazově skvěle stylizovaný snímek vznikl z improvizovaných třiceti stran scénáře, napsaných údajně za tři dny. Do rolí tří králů byli obsazeni dva sousedé z režisérovy rodné vesnice a jeho otec. Josef byl přidělen šéfredaktorovi kanadského filmového časopisu Cinema Scope. Zpěv ptáků (název je odvozen od jediné skladby, která ve filmu zazní) vypráví o náboženské zkušenosti skrze odstranění jakékoli umělecké rafinovanosti. Dosahuje až primitivnosti Rosselliniho Františka či Pasoliniho Evangelia.

Albert Serra (*1975)

Albert Serra je objevem canneského festivalu. V roce 2006 vyvolal značný zájem novinářů jeho druhý film Honor de cavalleria, jenž je svéráznou adaptací Cervantesova Dona Quijota. Letos měl premiéru Zpěv ptáků, v bezprostřední reakci označený za „ještě krásnější a bláznivější“ (L´Humanité). Podobně jako jeho filmy je Serra trochu záhadnou a výstřední postavou. Není filmovým profesionálem. Vystudoval komparatistiku a hispánskou literaturu na barcelonské univerzitě. Podle Serry nezáleží na technické dokonalosti kinematografie, ale na její výpovědní hodnotě: „Film bez chyb je špatný film.“ Je jeden z posledních, kdo se pokouší o duchovní kinematografii v tradici Bressona či Dreyera.

Datum Čas Město Délka Poznámka
 5. 12. 2008 18.00 Brno (Kino Scala) 98 min.
St 10. 12. 2008 17.30 Olomouc (Kino Metropol) 98 min.
Ne 14. 12. 2008 16.00 Praha (Kino Světozor) 98 min.