skočit na menu skočit na obsah skočit na vyhledávání

Vroucí krev (La Sangre brota)

Pablo Fendrik

Argentina 2008 | 100 min | 35 mm | barevný | 1:1,85 | Coach14
španělská verze, české a anglické titulky

Otec se snaží sehnat peníze pro svého syna, který se chce vrátit ze Spojených států – argentinský rodinný příběh podává Pablo Fendrik excelentním filmovým stylem.

Námět filmu je inspirován Fendrikovou vlastní rodinou, vzpomínkami na otce a staršího bratra. Vroucí krev nás bez varování vtahuje do soukromé reality, kterou většinou nelze sdílet mimo rodinný okruh. Prožitky hrdinů mají ve snímku podobu krátkých těkavých záběrů, rozmazaných detailů; namísto dialogů jsou pro příběh důležitější pohyby těl, řeč gest, neustálé pohledy. Protagonisté si nechávají většinu informací pro sebe a režisérův „dokumentární“ přístup nedává možnost ztotožnit se s žádnou z postav. Obraz násilného krvavého činu v závěru tak nabývá na šokujícím efektu. Na diváky filmu silně doléhá role toho, kdo musí přihlížet lidské tragédii. Každý náš úkon má další a další důsledky…

Pablo Fendrik (*1973)

Pablo Fendrik je jedním z festivalových objevů, které progresivní argentinská kinematografie v posledních letech přinesla. Vedle Lucrecie Martelové, Lisandra Alonsa či Pabla Trapera se také Fendrik projevuje jako hledač novátorských přístupů k formě i obsahu. Jeho celovečerní debut Útočník (2007), stejně jako následující Vroucí krev (2008), představuje útok na zažité vnímání filmové vyprávění i rozzáběrování scén. Oba tyto celovečerní snímky byly vybrány do programu Týdne mezinárodní kritiky (paralelní sekce canneského festivalu). Stalo se tak poprvé historii, kdy v této sekci mohl nějaký režisér uvést dva filmy ve dvou letech. V současné době Fendrik připravuje film o tragické nehodě dvaceti aut u Buenos Aires.

Datum Čas Město Délka Poznámka
So 6. 12. 2008 20.30 Brno (Kino Scala) 100 min.
St 10. 12. 2008 20.00 Olomouc (Kino Metropol) 100 min.
 12. 12. 2008 21.00 Praha (Kino Světozor) 100 min.