skočit na menu skočit na obsah skočit na vyhledávání

Útočník (El Asaltante)

Pablo Fendrik

Argentina 2007 | 67 min | 35 mm | barevný | 1:1,66 |
španělsky, české a anglické titulky 

Portrét muže, který přepadává soukromá gymnázia, byl inspirován skutečným příběhem, který argentinský talent Pablo Fendrik využil ke strhujícímu vyprávění.

Bez vysvětlení motivací hrdinů a vytržený z kontextu – tak se rozvíjí děj celovečerního debutu Pabla Fendrika. Vstupujeme doprostřed „jednoho všedního dne“ v životě obyčejného člověka, aniž bychom měli možnost například rozpoznat město, v němž žije. Režisér dosahuje pocitu, že sledujeme dokument natočený v reálném čase. Hlavnímu hrdinovi se dostáváme pod kůži a spoluprožíváme jeho pocity. V rámci argentinské kinematografie představuje snímek originální dílo, které obsahem odkazuje ke kriminálnímu filmu, formou se ale hlásí k experimentálním tendencím.

Pablo Fendrik (*1973)

Pablo Fendrik je jedním z festivalových objevů, které progresivní argentinská kinematografie v posledních letech přinesla. Vedle Lucrecie Martelové, Lisandra Alonsa či Pabla Trapera se také Fendrik projevuje jako hledač novátorských přístupů k formě i obsahu. Jeho celovečerní debut Útočník (2007), stejně jako následující Vroucí krev (2008), představuje útok na zažité vnímání filmové vyprávění i rozzáběrování scén. Oba tyto celovečerní snímky byly vybrány do programu Týdne mezinárodní kritiky (paralelní sekce canneského festivalu). Stalo se tak poprvé historii, kdy v této sekci mohl nějaký režisér uvést dva filmy ve dvou letech. V současné době Fendrik připravuje film o tragické nehodě dvaceti aut u Buenos Aires.

Datum Čas Město Délka Poznámka
Čt 4. 12. 2008 18.00 Brno (Kino Scala) 67 min.
So 13. 12. 2008 17.00 Praha (Kino Světozor) 67 min.