skočit na menu skočit na obsah skočit na vyhledávání

Kulkou do hlavy (Tiro en la cabeza)

Jaime Rosales

Španělsko 2008 | 85 min | 35 mm | barevný | 1:1,85 | The Match Factory
bez dialogů

Nekompromisní film inspirovaný skutečnou událostí – před francouzskou kavárnou byli brutálně popraveni dva policisté v civilu. Proč?

Sledujeme necelé čtyři dny života jednoho muže, v nichž se prolínají následující obrazy – osamělé snídaně, milostná avantýra, výlet, vražda, únos a dopolední nákupy. Španělský režisér Jaime Rosales se inspiroval skutečným činem, při němž byli před francouzským barem brutálně popraveni dva policisté v civilu. Své nekompromisně minimalistické dílo pojal jako přírodopisný dokument s děsivým thrillerovým zakončením. Jednotlivé dlouhé obrazy byly snímány zdálky. Kulkou do hlavy filtruje všechny dialogy přes skleněné tabule, hluk chodníků, rušné křižovatky. Maximální odstup tak s každou novou sekvencí zesiluje divácké emoce a nejistotu. Patří hlavní postavy mezi baskické teroristy, zbabělce prchající před svými činy, nebo mstitele trestající dávnou zradu?

www.tiroenlacabeza.com

Jaime Rosales (*1970)

Barcelonský rodák Jaime Rosales získal prestižní cenu kritiky hned při svém debutovém filmu Las Horas del día (2003), uvedeném v canneské sekci Director´s For­tnight. Obrovský respekt mu pak zjednal jeho druhý film La Soledad (2007), za který mj. obdržel tři výroční ceny Goya, včetně nejlepšího filmu a nejlepší režie. Jeho poslední snímek Kulkou do hlavy (2008), který byl uveden v soutěži sansebastiánského festivalu, je jednou z událostí letošního roku. Rosales se v něm radikálně dotknul stropu formálního konceptu, jenž je založen na totální emoční distanci kamery. Osmatřicetiletý režisér, který studoval filmové školy na Kubě a v Austrálii, je zakladatelem produkční společnosti Fredesval Films (2001).

Datum Čas Město Délka Poznámka
St 3. 12. 2008 18.00 Brno (Kino Scala) 85 min.
Út 9. 12. 2008 17.30 Olomouc (Kino Metropol) 85 min.
Ne 14. 12. 2008 20.30 Praha (Kino Světozor) 85 min.