skočit na menu skočit na obsah skočit na vyhledávání

Achilles a želva (Akiresu to kame)

Takeši Kitano

Japonsko 2008 | 119 min | 35 mm | barevný | 1:1,85 | Celluloid Dreams
japonská verze, české a anglické titulky

Svobodomyslné melancholické satiře proslulého japonského režiséra Takešiho Kitana dominuje suchý humor a poklidné tempo.

Jednotlivé filmy Takešiho Kitana lze vnímat jako samostatná díla odrážející aktuální fázi autorova života. Achilles a želva je poslední částí trilogie, ve které japonský režisér reflektuje své rozličné tvůrčí osobnosti. Hlavní hrdina snímku se k malování dostane v dětství, ve svém snažení ovšem neustává ani v pokročilém věku (v této fázi ho hraje přímo Kitano). Film není plamennou kritikou, ale svobodomyslnou satirou s nezaměnitelnou obrazovou melancholií, známou z dřívějších režisérových děl. Snímek zesměšňuje umělecké školy, s nadhledem ironizuje fráze tamních rádobyumělců a démonizuje arbitry stanovující punc hodnoty na základě handlířského kalkulu. Podle Kitana je totiž Umění pouze chiméra. Tvůrce také dává na přetřes svou vlastní malířskou tvorbu; všechny obrazy ve filmu jsou jeho vlastní výtvory.

Takeši Kitano (*1947)

Světově proslulý japonský režisér Takeši Kitano dokonale naplňuje koncept filmaře-auteura. Při výrobě snímků má vše pod svou kontrolou (zastává posty režiséra, scenáristy a střihače, přičemž produkci zajišťuje jeho vlastní firma Office Kitano). Jeho snímky se často od sebe liší atmosférou, vyzněním i žánrem, vykazují ale osobitý rukopis svého tvůrce. Kitano ve filmech reflektuje svůj osobní život a také různé fáze své kariéry multimediální osobnosti. Po předchozích dvou sebe shazujících filmech Takeshis' a Sláva režisérovi!, působí novinka Achilles a želva (2008) jako návrat Kitana tolik milovaného filmovými estéty.

Datum Čas Město Délka Poznámka
 5. 12. 2008 20.30 Brno (Kino Scala) 119 min.
Út 9. 12. 2008 20.00 Olomouc (Kino Metropol) 119 min.
So 13. 12. 2008 21.00 Praha (Kino Světozor) 119 min.